Jackaby / William Ritter

Jackaby / William Ritter

AGUR LANE Č. 926


Anotace:
Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese

Abigeil Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892, a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R.F. Jackabyho, detektiva objasňujícího nevysvětlitelné jevy, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého - což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale i podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky skvěle hodí...



Americký autor William Ritter vystudoval angličtinu a učitelství se zaměřením na tvůrčí psaní a folklor na Oregonské univerzitě. V současné době učí na střední škole. Knižní série Jackaby má zatím čtyři díly, poslední čtvrtý vyjde v originále letos v srpnu. U nás vyšly zatím jen dva díly, druhý se jmenuje Případ ukradeného zubu. Obě knihy vydává nakladatelství Host.

Abigail Rooková je dcerou archeologa cestujícího za dobrodružstvím po celém světě a ona touží po tom stejném, zažívat dobrodružství a ne nosit zdobené šaty a hledat si manžela, jak to chce po ní její matka. A tak jednoho dne na vzdor svým rodičům ukončí studium a odcestuje za dobrodružstvím, které se ne tak úplně vydaří dle jejich představ, ale domů ji to netáhne. Nakonec připluje do New Findlehamu v Nové Anglii. Nutně potřebuje práci a při hledání uvidí na veřejné vývěsce inzerát:



HLEDÁ SE ASISTENT VYŠETŘOVACÍ SLUŽBY
8$ TÝDNĚ. POŽADOVÁN JE VŠEOBECNÝ PŘEHLED, 
BYSTRÉ MYŠLENÍ A OTEVŘENÁ MYSL. VÍTÁN JE SILNÝ ŽALUDEK.
BLIŽŠÍ INFORMACE NA AGUR LANE Č.926 NEZÍREJTE NA ŽÁBU.


A tak v domě na Agur Lane č.926 potká R.F. Jackabyho. Detektiva s podivnou čepicí a kabátem s naditými kapsami. Vypráví ji o trusu kobolda na klopě jejího kabátu, který na něm žije. Jackaby je zkrátka takový podivín a Abigail je k tomu všemu trochu skeptická.
Dokud nepřijde jejich první společný případ.
Vražda muže, roztrhaný hrudník a skoro žádná krev.


Kniha je vyprávěna z pohledu Abigail a stránky vám ubíhají, ani nevíte jak. Dozvíte se tu například něco o trollech či proč Bánší tak křičí. Zároveň se při knize zasmějete i budete napnutí. Pro mě to bylo naprosto dokonalé spojení dvou mých oblíbených žánrů, a to krimi a fantasy. Už teď vím, že si další díly této série nenechám ujít. Taky bych chtěl pochválit vzhled knihy, je opravdu krásná.




Ukázka: 
Má čapka, slečno Rooková, je vyrobena z vlny jednoho z posledních sněžných mužů ve švýcarských Alpách, barvena směsí, kterou namíchala samotná baba Jaga, a upletla mi ji k narozeninám má dobrá přítelkyně Agatha. Agatha s pletením teprve začíná a dala si na té čepici velmi záležet. Navíc je lesní víla a lesní víly se většinou o pletení moc nezajímají.


Nakladatelství: Host
Originální název: Jackaby
Žánr: detektivky, fantasy
počet stran: 280
Rok vydání cz: 2015                                                    Moje hodnocení: 75%


OBSAH TÉTO KAPITOLY BYL NA ŽÁDOST MÉHO ZAMĚSTNAVATELE VYPUŠTĚN.
- ABIGAIL ROOKOVÁ

4 komentáře:

  1. Krásná recenze!
    Já už mám druhý díl dočtený a je ještě lepší než první. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Je to skvělá kniha a já se nemohu dočkat, až se nějakým způsobem dostanu ke druhému dílu ��❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. koukala jsem už ho máš :D Tak se těším co něj řekneš :)

      Vymazat